expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

08 September 2011

Aidilfitri 2011

sebenaqnya.. aku malas gila nak update.. hahah ! tak taq saipa.. tapi lepak aku tgk blog Puan Diani nih.. ghasa tergedik gak la nak cita pasai hari raya.. :-) weeee !!

Tahun ni merupakan tahun pertama aku beraya bergelar isteri ,menantu, kak ipar, biras ......(sambung sendirik.. hahahah !! ) memula tu seyes aku nebes.. al maklum la.. seumor hidop mana penah beraya tanpa family terchenta kan ?? sedih tu memang ar.. masa posa.. asal dengaq lagu ghaya aku bley menitik ayaq mata.. hahah ! bley daq gitu ? over kan ? hahah ! tapi nak buat cana.. emosi menguasai diri.. bukan tak puas hati dengan keputusan Incit Somi ,tahun ni beraya di Kelantan.. tapi dah nak sedey.. nak uat cana.. tak terkawal kodd !

Sepanjang Ramadhan tahun ni aku tak berkesempatan berbuka posa dengan family aku.. T_T seyes agak sedey.. tapi hidup ni kan mesti ada perubahan.. kena terima.. tapi dalam dok terima dok sedih lagik.. haha ! sepanjang Ramadhan taun ni gak aku tak berpeluang berbuka posa bersama keluarga mertua.. Incit Somi kerja sampai sehari nak raya.. so petang last day posa baru bekesempatan berbuka sesama.. tu pon kami sampai dalam 2-3 lepas orang azan.. huhu ! jalan di Kelantan.. masyaALLAH ! jemm !! kalah Kolumpo ! haish ! (-_-") hanya orang yang pernah beraya di Kelantan ja yang taw macam mana keadaan tu.. 2 hari sebelom raya tu.. sempat jugak la sopink raya dengan Incit Somi.. weee !! nak g cari baju Incit Somi sebenor nya..  Kamdar Kuala Terengganu (sebab tu je tempat senang parking ) mak ai !! dah tak daq saiz Incit Somi terchenta.. hakhak ! pastu kuar nak g downtown kat Dataran Shah Bandar.. tu lagi satu hal.. OMG !! kereta + manusia suma dah macam semut dok hurung gula ! bapak ramai ! bapak padat ! kalah Jalan TAR ok ! kami tawaf 2-3 kali.. cehhh ! apa pon tak bleyyy ! parking tak daq ! Incit Somi dah bengang.. lantas drive balek umah ! haa.. amek ko ! apa pon tak bleyy lagik skalikkk !! (-_-")

Malam raya aku dah kat Kelantan.. risau gak aku.. takot² esok pagi aku dok kiyau lak kat tepon masa cakap dengan mak ngan abah aku.. huahua !! Ternyata malam tu malam yang SEBOKK ! hahah ! hilang rasa yang nak sedey² bagai tuhh ! hahah ! malam tu baru aku tau.. adat kat Kelantan.. akan saling bertukar juadah di malam raya.. contoh : malam tu lau bakaq lemang.. memang malam tu jugak la.. depa pakat antaq mai umah adek bradek.. curlastt kan ?? malam tu jugak aku baru taw Incit Somi ku memang suka buat kek ! (Alhamdulillah.. untung badan ! hahah ! ) mulut dok pot pet pot pet marah² orang suruh buat yang tu yang ini.. tapi tangan laju je dok pukul² telor + tepung.. ekekek ! ni uat sayang lebeyyy nihh ! ekekek !! malam tu letey gak lak uat itu uat ini.. tido pon opkos le lewat ! (-_-") tapi happy ! (^_____^)

Subuh pagi raya .. haa.. Mak mertua aku dah ketuk² pintu suh bangun Subuh .. so sweet Mama (^_^)  lepas solat kitorang dahke dapur.. siapkan ape yang belom.. buat apa yang patot.. Mama cakap kita sambung kepas solat raya .. yeyy !! untuk berpa tahun aku berjaya g solat raya !! taun-taun sebelom ni asek tak bley jerk ! (-_-") ekekeke ! best sangat rasa.. semua pergi.. so.. ni lah pengalaman aku bersolat sunat raya Aidilfitri bersama keluarga mertua.. yang kelakar tu.. adek ipar aku bley plak tertinggal kain kat umah ! hahah ! masjid yang kami solat tu dalam 500 meter je dari rumah.. bila sampai je nka solat sunat masjid.. baru die pasan kain die tertinggal kat umah.. ahahahah ! tu memang kelakar habissss lahh ! terkocoh-kocoh ajak kakak die teman balek umah amek kain.. tetiba solat dah start ! tengah kami solat tu.. dia baru sampai.. jadinya.. dia tengok ja la kami solat  ! hahahah ! sampai hari last aku nak balik Mama dok gelak ingat 'tragedi' tuh ! Lepas ja solat.. umah kami kene serbu.. huwaaa !! muka x make up santek² lagik.. tudung pon tak belit² lagik.. layan kan aje.. dalam tengah² tu aku dengan kakak ipar ngan adek ipar bergilir-gilir g siap.. pepaham la pompuan .. (^_^) heheh ! masa ni kami tak sempat lagi bermaaf-maafan.. dekat kul 12 jugak la.. baru la kami bermaaf-maafan.. masa aku bersalaman dengan Incit Somi.. sejuk tangan aku.. heheh ! nebes sebab banyak dosa kot ! hahah ! masa bersalaman dengan Mama & Ayah agak janggal sebab taun ni aku salam Ayah & mama mertua kan.. lepa stu aku rasa BAHAGIA ! hahah ! aku cakap dengan diri sendiri " Ya,ALLAH.. aku bersyukur.. aku dipanjangkan umor untuk merasai nikmat begini.. T_T " perasaan tu susah nk diterjemahkan.. senang cita.. rasa bahagia la.. eheheheh !! lepas tu aku call mak aku beraya.. hehehe ! aku sebakmasa cakap dengan Abah.. heheh ! tak taw saipa.. dengan mak aku ok ja.. hahah ! aku bley plak buat ayat " Abah tak rindu kakak ka.. kakak tak balik tahun ni?? " Abah selamber ja jawab " Nak sedey buiat pa.. besa la... " hahah ! adek aku lak menyampuk.. " hang tak daq lagi syiok! " cehhh !! mulut kata lagu tu.. dalam hati.. aku taw depa sedih aku tak daq ! hahaha !! raya pertama memang tak sempat nak g beraya dimana-mana.. memang dok rumah jek.. ramai yang datang.. sampai malam ! nama pon raya kan ! kami keluar beraya pon raya ke-2 dan seterusnya.. hehehe !!

aikkkk !! dalam malas nak hapdet.. haaa.. hambek hangg !! banyak jugak aku taip nih ! hehehe !! raya hampa suma macam na ? best tak ?? mesti best kan dengan cara masing²...

new family :) sorang adek ipaq aku tak balek lagi masa ni.. dia kena kheja masa raya pertama.






Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin


tatatititutu ~~





(^_^)v

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...