expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

08 April 2015

Bawa Kereta ke Langkawi

nampak gaya.. target 3 hari sekali ada entry baru,awal-awal dah kecundang. hoihh !

nampak sangat aku ni tak boleh nak berazam sangatt.. kena ikut mood jek.. 

kehkehkehkeh !

ok nak cita pasal pengalaman bawak kereta masuk ke Langkawi. Akhirnya.. TAX (kereta kitorang ler) dah selamat masukk dah Langkawi dahh.. yeayyy !

Mula-mulaaa sekali aku dapat tau Mie dapat offer g Langkawi.. memang terpikir dah bab-bab nak pndah ni. macam mana nak bawak barang. nak bawak barang apa. barang apa yang perlu.. dan barang-barang yang tak perlu. dan. opkos la terpikir pasal kereta ! opkos lahh nak bawak g sana. takkan nak naik van sokmo. HAHAH !

Disebabkan nak bawak kereta sendiri masuk Langkawi.. baru aku tauuuu..

dah tak perlu melalui Kuala Kedah. selama ni, sebarang kenderaan nak masuk Pulau Langkawi, memang akan melalui Jeti Kuala Kedah..

ada dua company yang buat servis ni..

Langkawi Auto Ekspress dan Langkawi Roro

hari tu kitorang pilih naik Langkawi Auto Ekspress. sebab? masa tu dia baru operasi.. dan ada harga promosi. kehkeh ! kita sebagai pengguna, perlu menjadi bijakkkk ! mihmih.. kitorang bawak barang-barang yang penting jek. bawak pakaian dengan tupperware, periuk belanga sket. tu ja la. tv semua, dah ada kat Langkawi. sebab rumah tu homestay, so peralatan lengkap la. sewa setiap bulan skali dengan barang-barang. dan ada yang barang yang company Mie sedia kan. so, tu je la yang bawak. kalau bawak barang 1 rumah, aku rasa, kena sewa lori. ntah berapa ribu habis kalau macam tu..

Tax kitorang tu 1.3 jek.. harga masa tu RM130 (sehala) tidak termasuk penumpang ok . tu harga kereta dan drive. alamak.. aku tak ingat harga tiket untuk penumpang. dalam belas-belas ringgit. tapi yang pasti lebih murah dari ko naik feri penumpang tu.. feri penumpang tu RM18 sehala.

Servis feri ni tak sama macam feri Pulau Pinang. Feri Pulau Pinang, terus beratur, beli tiket je kan? feri ni, opkos la lain.. tengok harga tiket die la.. haha! korang kena booking dulu. dulu aku baca.. ada yang booking seminggu awal. ni musim perayaan la. dari Langkawi ke tanah besar. Aku pulak hari tu nak bawak masuk kereta lepas raya cina. tapi masa tu last day la musim cuti raya cina tu..

pergi booking hari ni.. nak balik esok. memang TAK DAPATT bebb.. dah full okeh ! lusa baru ada kosong. okkk... terpaksa tuka plan. lusa tak free.. terus booking untuk weekend. weekend tu lg 4 hari ok.. so, 4 ari tu la baru amek kereta bawak balik Langkawi. hari ni, (hari masa beratur ni) tuan balik dulu. bukan apa, Mie dah kerja esok tu.. tu yang decide weekend la baru balik amek. lagi pon kereta tu tinggal kat umah mak abah aku jek. abah aku la yang tolong idup kan enjin pepagi selama 4 hari tu.. macih abah..

Dah nama pon kitorang ni pertama kali.. masa kat kaunter tu.. baru tauu.. boleh booking onlinee ! okk.. lepas ni booking online lahh.. tak payah beratur panas gini..

Langkawi kan kecik.. mai beratur sini pon jumpa kenalan Mie. ntah.. customer ke ape.. 



ok yang bawah ni Roro punya..



masa ni harga Roro RM180.. Langkawi Auto Ekspress Rm130. opkos la pilih Langkawi Auto Ekpress kan ?? 

ni masa beratur nak naik feri.. 

pada yang takut-takut tu (pompuan) jalan risau.. staf die akan tolong 'tengokkan' kita dan bagi arahan untuk parking sebelah mana. ramaii staff dia. jangan gabra. 
Feri ni ada 2 tingkat. 1 tingkat untuk kenderaan, 1 tingkat untuk penumpang. macam feri Pulau Pinag jugak yea.. tapi feri ni lagi besttt ar..

Ni tingkat atas. luas.. sejuk.. ekon berfungsi dengan baik. tv, besar tu je la.. sound ok. cuma macam biasa. cinonet la kalau duduk belakang tu. 
Dalam feri ni ada orang jual makanan ringan jugak. macam keropok, air mineral.. aku jenis bangsa bawak air g mana-mana. so memang tak pandang sangat la tempat tu. hehe ! perut pon tak llapar sangat sebab melantak takhengat kat umah mak aku sebelum datang sini. hehe!
ni tingkat bawah pandangan dari atas. 
kat tigkat atas, disediakan toilet jugak. jalan risau, ada toilet lelaki perempuan.



toilet laki dan perempuan ni bertentangan. aku amek gambar toilet ni sampai kena gelak dengan Mie. hoihh.. gigih punya pasal.

aku duduk kat dalam sat ja.. aku lebih teruja nak duduk kat luar. maklumla.. aku dulu jarang nak jumpa pantai cantek ni. kat Kuala Perlis tu laut. air pon kaler teh ais.. so dapat peluang.. memang aku tak lepas la..

Me tak suka duk luar. panas kata dia. yo lah... aku jugak yang suka panas-panas. 
Alah kat luar ni memang la panas. tapi berangin weyy ! mana nak dapat rasa berangin macam ni kalau tak naik feri?? muahaha

tu yang kecik tu bot nelayan


garangnyaaa pok cik ni.. 
Amacam?? cantekkan? aku ada hantar gambar kat kawan sekolah aku.

aku hantar gambar ni. kawan sekolah aku boleh tanya aku g bercuti kat mana.. HAHA ! pon boleyyy lahh.. 
sangat cantekk.. sebab tu aku duduk sekejap je kat dalam. yang lain aku lepak luar.. atas tangga belakang tu la aku bertenggek.

Kitorang turun kat jeti Tanjung Lembong.. kat sini jeti untuk feri besar macam ni la. jeti penumpang yang selalu naik tu.. benti kat Jeti Kuah. Kat jeti Tanjung Lembong ni tak da apa. drive keta je keluar. sebelum keluar tu ada lorong macam kita kat tol tu. haa.. kat situ kastam tengah tunggu. kitorang lalu macam tu je la. tak de suruh benti check kereta ke apa.. maaf tiada gambar.. sebab bateri kamera aku dengan handphone out.

Beza dengan Jeti Kuah. ada macam mall dalam tu. siap ada HIG, Starbuck, Nasi Kandar, kedai aksesori.. so, jangan tetiba cakap nak shopping at jeti Tanjung Lembong, yaaa...


Selamat Datang Ke Langkawi wahai TAX ! ekekeke ! =)



ok, bye !


update :

1. PERLU.WAJIB bawa salinan geran.
2. feri Penang harga ikut sebuah kereta.penumpang tak payah bayar. itu feri Penang. yang ni.. penumpang KENA bayar tiket. Bila penumpang pon kena bayar tiket, bermakna.. driver dan penumpang naik sekali la kan..  (tak ingat berapa belas. kiranya harga tiket untuk penumpang ni lagi murah dari tiket feri penumpang biasa tu.. )

contoh mcm ni 

Kereta : RM130
Penumpag ada 4 orang : RM16 (contoh harga ) x 4 orang = RM64

TOTAL ; 194 untuk SEHALA. 

selamat datang ke Langkawi ! ahaks! 

8 comments:

'afifah said...

Sis, kalau nak bawak kereta ke Langkawi perlu bawa dokumen apa ya?

Shela Abdrohman said...

sorry.. saya tak cakap kat belog.. haha ! bawak salinan GERAN kereta jek.. :)

Nur Hasyimah Yunus said...

Sis mohon pencerahan ye.
Sy nk bwk masuk kereta utk bercuti selama 4hari.
1. Perlu bawa salinan geran
2. Kita naik feri sama dgn kereta kita kan? Kira mcm feri penang ye?

Terima kasih.

Shela Abdrohman said...

1. PERLU.WAJIB bawa salinan geran.
2. yeap.. naik sama dengan kereta. tapi feri penang harga ikut sebuah kereta. yang ni.. penumpang KENA bayar tiket. tak ingat berapa belas. kiranya harga tiket untuk penumpang ni lagi murah dari tiket feri penumpang biasa tu..

mcm ni

Kereta : RM130
Penumpag ada 4 orang : RM16 (contoh harga ) x 4 orang = RM64
TOTAL : RM194

Noor Adzleen said...

Assalamualaikum kak..klau bwk masuk kereta kene kastam ke

Muhammad Abdullah said...

Post terbaik.

Muhammad Abdullah said...

Ada sesiapa nak tahu lanjut ke asia.blh la pm saya 0173420352

Shakir Ket said...

Ade blog rupanye kwan aku in....
Geran je ke shila lesen dorg mintak x?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...