expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

30 July 2015

Sabah : Pulau Sapi

Seumur hidop aku nehh.. memang TAKKK PERNAHHH snorkeling neh. setakat mandi manda tepi laut jek. bukan aku tak nak. tapi tak dapat peluang. yea la.. zaman belajar kot.. last aku mandi laut.. mana nak datang duit nak amek pakej snorkeling. ada yang cakap student ni kaya. boleh pakai smartphone.. boleh melancong.. aku tak.. aku dalam kategori student miskin. hahaha ! :P

6 bulan sebelom ke Sabah ni.. bila Seli mencadangkan untuk ke Pulau Sapi untuk snorkeling. opkoss aku terus jawab YESSSS ! NAKKKKKK !! semestinya nak try lah.. aku kan ade beberapa perkara yang aku nak try . atleast seumur hidup sekali. snorkeling antara nya lahh ! alahh.. snorkeling je pon.. bukan diving..  mesti nak cakap macam tu kan? diving pon ada masuk dalam list. tapi.. belum rezeki lagi nak diving.. in shaa Allah kalau ada rezeki nanti.. :)

kitorang ke Pulau Sapi ni, opkos la amek pakej. pakej ke Pulau Sapi ni macam pakej island hoping kat Langkawi jugak. dan.. sebenarnyaa nama nye pon.. island hoping , ponn ! haha! disebabkan Seli dah pernah pegi.. dia suggest, kitorang pegi 1 pulau jek. pulau yang paling cantek dia cakap.. Pulau Sapi ! ada la pulau-pulau lain.. macam Pulau Manukan.. Tapi Seli sunggest kami ke Pulau Sapi jek.. sebab. kitorang bukan nak island hoping semata. tapi kitorang nak mandi laut ! nak snorkeling ! so, kalau sekejap-sekejap.. tak best la.. biar la pilih 1 pulau je. lepas tu bleh lepak lama... pulau-pulau lain tu tutup mata la sekejap.. mana tau.. ada rezeki lain nanti.. tup-tup boleh sampai semua pulau tu lain kali... kan ? aaminn.. mudah mudahan.. =)

haa.. lagi 1.. island hoping di Sabah ni berbeza dengan island hoping di Langkawi tauu.. Island hoping di Sabah ni.. selain korang boleh boleh berkubang, korang boleh snorkeling jugak. macam aku cerita ni la.. tapi kalau kat Langkawi, ko punya island hoping tu lebih kepada melawat. pastu mandi laut la.. nak snorkeling.. ko kena amek pakej lain pulak. eh ! dah kenapa masuk cerita Langkawi ?? hahahah !

kami sampai jeti dalam pukul 9 macam tu (kalau tak salah. tapi yang pastinya pagi)

Kota Kinabalu Welcomes You 
waktu korang yang pernah datang sini kan.. orang lengang macam ni tak ? 

cantek kan? tapikk.. bau hancinggg ! ntah sape lahhh yang tak reti cari toilet nih.. suka hati diaa ja pancut sana sinihhh .. haihh

area jeti ni ade jugak kedai-kedai kot-kot nak beli selipar ke.. souveniar kee.. 

ni kaunter tiket atau kaunter tour guide mana yang ko rasa murah. sila lahh pilihh.. 

ruang menunggu. tiket memang Seli yang settle kan .. 

kawasan ni pon ada la kedai makan, kedai roti..kot nak bawak bekal.. boleh la beli kat sini stok makanan yang nak melantak nanti. 


 


sebelum bot sampai.. amek dulu perkakas. 

kitorang salin baju kat sini jugak. hahaha ! tak de nak pegi toilet ke ape. bukan ape pon.. dah memang pakai baju 2 lapis.. so, tarak hallah nk tuka sini.. nampak macam gelojoh je.. macam la nanti tak de toilet.. hahaha ! teruk nauu perangaii ! 

dah siappp !! 
sebahagian pemandangan di jeti. air cantik jek.. masa ni terpikir.. kalau dekat jeti air cantek macam ni.. agaknye.. air kat Pulau Sapi nanti macam mana agaknye.. vaavaaaa ! excited !! 

orang jarang naik bot. memang poyo macam nih. kahkahkah ! 

Pulau Sapi ! Kami datanggg ! 
Layan weh naik bot ! haha ! jarang-jarang sekali memang layan lah.. ce ari-ari.. mau muntah hijauuu :P

air memang cantek lahhh ! sendiri taip.. sendiri rasa rindu. ini semua poyoo ! 
Taraaaa !! udoh sampeiii !! :)

Harga pakej yang kami amek untuk ke Pulau Sapi sahaja ialah RM45 / person. RM45 ni untuk bot dengan life jacket la kott.. Lepas tu masuk Pulau Sapi tu pon ada bayaran lain. Masuk Pulau Sapi RM3/person untuk warganegara.. senangkan buat duit ? hahaha ! naseb bek la bercuti.. kalau hari-hari macam ni.. memang takkkkk lahhh ..

ni list bayaran masuk 
 Kita layan pemandangan di Pulau Sapi eh.. haihh ! lawaaaaa !!!

area jeti di Pulau Sapi

Ikan memang terus nampak dari atas.. ini budak ralit tengok ikan.. 

amacam??? terpikatt takkk ? ;)

tengok la air kat situ.. jernih nyerrrr ! 




Selamat Datang ke Pulau Sapi !! 




Pantai di sini.. cantekk gilaaaa ! memang ramailahhh mat & minah saleh dok berjemur tu.. 

Cuaca memang sangat cantik untuk berkelah ke, berkubang ke, berenang ke.. Alhamdulillah.. tak rugi datang.. yuhuuuu !! 

Seterusnyaa.. jommmm kita berkubanggg ! hehehe !

Aku tak pandai berenang. sebab tu aku pakai life jacket tu.. nampak tak kat dalam air tu.. ade ikan? lain macam feeling dia bila terapong macam ni dikelilingi ikan.. hihih ! masa ni aku dah tak heran kalau muka aku hitam ke ape... 
macam aku cakap tadi kan.. ini lah saat dan ketikanya aku merasai nikmat snorkeling.. memula celop muka dalam air, kaki pulak tak jejak tanah.. cuak beb ! aku ni spesis cepat panik. dengan aku tak pandai berenang. kalau setakat apung-apung badan kejap tu aku boleh la.. tapi dengan syarat.. lepas aku dok apung-apung tu.. kaki aku WAJIBBB cecah tanah. kalau tak.. panikk la aku nih.. kat pulau ni, tak semua tempat ada batu karang tu.. dan bukan semua tempat ko boleh terjun suka-suka hati.. ada kawasan yang telah ditandakan untuk snorkeling dan mandi manda. so ko mandi je lah kat situ. jangan ngengada nak  tempat yang orang tak bagi pegi.. 

Kali pertama aku celopkan muka aku.. ya Allah ! aku kata.. betul ke aku ni? aku rasa aku kat alam lain dah.. pastu takutyaa tengok ikan besar-besar. alah.. besar pon besar handbag ko paling besar yang ko mampu bawak jek. takde plak jumpa besar bagpack.. masa dalam air tu lah aku terpikir.. hebatnyeeee lahai sape-sape yang diving tu.. siap jumpa ikan besar gila tu. hoihh ! tetiba diri sendiri gerun.. dalam gerun tu pon.. aku nak try jugak.. ntah la..kalau korang tak paham.. aku sendiri tak paham apa aku nak.. hahahah :P 

Kaki aku ade la jugak luka kecil. terpijak batu karang. dan ade batu karang tu dijaga oleh ikan-ikan ni. ko pijak.. die pulak gigit ko. rasa gigit tu.. sama la macam kene gigit ikan kelah tu. nak kata sakit.. tak sakit. nak kata geli tak geli.. tapi bila dia gigit ase nak sepakk je die... haaaa lebih kurang macam tu la rasa die.. maybe yang 1st time nak try snorkeling ni.. takut baca pengalaman aku.. alah.. tak payah nak risau sangat lahh..ikan tu tak nak ye makan kaki ko.. dah ko pijak rumah dia.. dia marah la.. alahh.. kalau kita pon kan.. kalau orang kacau rumah kita pon.. kita marah kan? 

kesilapan utama untuk pertama kali snorekling ni adalah.. TAK BAWAK ROTI LEBIH. rugiiiinyaaa ! kitorang bawak roti untuk kitorang makan je.. buat lapik perut kalau lapar. yea la.. dah berkubang.. pastu naik.. opkos la lapar kann? kitorang tak de amek pakej sekali makan. dan kat pulau ni jugak tak de kedai makan. apa kegunaan roti ni kan sampaikan aku kata kesilapan utama? untuk orang yang suka ikan macam aku.. jenis rasa bahagia bila ikan tetiba datang hurung ko.. tak bawak roti memang jadi kesilapan ! sebabnyaa.. tak dapat la nak umpan ikan-ikan tu datang kat ko ! hahah ! ada lebih sikit je pon roti tu.. rezeki ikan tu banyak tu je la.. dan rezeki aku pon takat tu je la.. nak selfie dengan kan... hahaha ! 



best wehhh ! tak reti nak gambarkan macam mana... 

geram macam nak tangkap sekor buat goreng. haha



Day dia pandai berenang. dia x layan pon life jacket.. bukan macam aku.. sepanjang masaaaa kot.. hahah ! huntomg arrr
panorama batu karang. ade lagi lawa.. tak jumpa gambar pulakk 
Gaya aku macam nak diving je kan? haha ! jangan terpedaya. aku pakai slimming suit biasa je tu.. 
Masa snorkeling ni jugak lah.. kamera dimonopoli oleh Mie. aku rasa rare bila dia asek pegang kamera.. hahaha !



Kat pulau ni, walaupon tak de kedai makan.. toilet ade yer.. ok la toilet die.. masa aku pegi tu.. toilet tu boleh je menampung orang yang ada kat situ..

sini pon ada flying fox. dari Pulau Sapi ni ke pulau kecik berdekatan. rega aku tak ingat. tapi Mie cakap tak berbaloi nak bayar. herm.. yolah.. aku, bila big bos dah cakap macam tu.. redho je la.. maklum la kita dah tak keja sekarang.. kalau kita ni keja.. atleast kita boleh berdegil.. kita cakap nak naik jugak.. guna duit sendiri.. sekarang dah tak keja.. redho je la.. hahahahah ! tu beza jadi wanita bekerja dengan suri rumah bagi aku. hahaha !

air jernih sangat.. moga-mga ada rezki sampai lagi :)
masa tunggu bot nih. sambil tunggu bot, memang saje tak duduk kat tempat teduh sebab nak keringkan badan. aku tu saja x bukak life jacket sebab bila amek gambar, nampak byk sangat burger kat badan.. hahahaha ! 
masa tunggu bot sampai pon.. tak habis-habis kitorang tengok ikan.. geram betol.. air jernih.. nampak la segerombolan ikan berenang dengan senang hatinyaa.. dengki . rasa nak sauk, pastu bawak g kedai makan masak 3 rasa.. hahaha ! tak senonoh imaginasi aku !

 





Kepada korang yang tengah dok survey-survey nak ke pulau mana.. Silalahhh ke Pulau Sapii ! betol.. tak rugiii ! memang besttt ! tempat cantek, bersih, tenang... berbaloi wehhh ! sangattttt berbaloi !


Semoga murah rezki kami.. dan dapat sampai sini lagi !


ok, bye !! =)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...