expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

26 October 2015

Hotel Murah Dan Berdekatan Dengan Pasar Benh Than

Selama aku dok men google hotel yang berdekatan dengan Pasar Benh Than ni.. yang pemesss yang aku jumpaa.. opkos lahh Saigon Pink 2.

Antara hotel yang pemess la kalau cari kat internet tu
walaupon pemesss.. kitorang tak bekenan bab harga. walaupon akan dibahagi 4.. kitorang cuba untuk cari semurah yang boleh dan berbaloi dengan kitorang.

nak yang murah, bersih dan dekat. tu jek..

dalam dok google ada la cadang 2 hotel aku bagi.. kena rejekk beb !

so, last-last semua sebulat suara setuju nak duduk hotel ni..

Cat Hotel 

macam mana kitorang boleh decide nak duduk Cat Hotel ni? Ni semua sebab atas cadangan kawan. Dia pernah pergi dan dah pernah menginap disitu.

Bukak google dok google nak tengok review orang lain yang pernah pergi tak jumpa-jumpa. selalu yang jumpa pon yang dok review pasal Hotel Saigon Pink. dah jadi tumpuan sangat dah hotel tu.. tengok harga.. macam boleh dapat harga murah lagi.. sebab tu teruskan pencarian hotel. sehinggalah Cat Hotel dicadangkan.

Harga untuk 4 hari 4 malam ( 27hb 9 - 1hb 10 2015) RM694.25 dibahagi 4 orang jadinya sorang RM173.56. dan ditambah RM64.58 sebab kitorang check out lambat. tu pon bahagi 4. bila pegi trip dengan kawan-kawan sama jenis jantina.. memang jimat. banyak benda boleh bahagi. jimatt-jimatt ! Selagi boleh jimat.

Hotel ni tak de breakfast ya. Wifi dia laju jugak. tapi ada masa lembab skit. tapi selalunya laju jek..

Macam mana rupa  Cat Hotel ni?

Ni pandangan dari luar.

Bangunan dia kurus dan tinggi. Yang aku pasan.. kat sini majoriti bangunan dia.. memang jenis kurus dan tinggi. Umpama.. ada tanah sekangkang kera, tapi nakkkk jugak buat hotel.. gitu la hasilnya.. hahah ! gitulahh perumpamaan aku.

Sampai jek hotel dah sebokk cari wifi. maklumlah tak beli simcard sana..

Nampak tak kat sebelah Uyah tu ada penibang.. so, kalau takut beg melebihi berat, jangan risau..sehari sebelum nak balik timbang la dulu. kalau ringan  boleh shopping lagik.. kakaka !

Masa di Vietnam lambat 1 jam dari Malaysia. 
Sekitar di lobi hotel. oh.. ini bukan hotel ber bintang-bintang sangat yer.. lobi pon kecik jek. ngam-ngam.. hotel ni jimat betul.. kalau dekat lobi ni tinggal staff dia sahaja.. tak on ekon beb ! bila kita yang melepak situ.. cepat-cepat bukak ekon.. hehe ! kesian staff. nasib tak panas sangat.. cuaca kat HCM ni sama je macam kat Malaysia ni.. staff majoriti pangkat adik-adik je dengan kitorang..

Lift 
Hotel ni, ko bayangkan rumah kedai. sebelah tingkap depan 1 bilik. tingkat belakang 1 bilik. 1 tingkat ada 2 bilik jek. bilik bertentangan.. dan ada 1 lift. Aku nak cerita pasal lift ni.. lift ni.. hanya boleh menampung 4 orang saja. 4 orang yang tak sama size. tengok dalam gambar tu sudah ler.. punya perit.. nasib bek laa Uyah tak makan space sangat. kalau Uyah size aku.. memang naik berdua je la 1 trip. masuk 4 orang ni tak termasuk beg. kalau termasuk beg.. confirm.. 2 orang sahaja boleh masuk. tapi kalau beg ko jenis besar sampai ke pinggang ko.. memang ko naik sorang lahhh..

Tarraaaa ! Ni bilik kitorang !

Ni depan pintu bilik. yang sepah-sepah tu abaikan je la. ni masa nak balik dahh



Kitorang amek 1 bilik jek. sebab senang nak sumbat semua orang dalam tu. banyak sket geng sembang. dan.. kan cakap tadi.. sebab nak JIMAT. kahkah !

Bilik dia ok. bersih. Perabot pon macam biasa. tak de yang pelik.. kiranya standart bilik hotel la.. kot-kot risau pasal plug.. bilik ni banyak plug. lebih dari 2 la jugak. tapi kitorang masa ari tu dah bawak extention plug. risau takut 1 bilik ada 1 plug. dah la 4 orang nak charge handphone la.. bateri camera la.. power bank la.. (aku lettewww :P )

Tak de sejadah tauu.. kiblat pon tak tunjuk.. (yea lahh ni bukan negara Islam woi !) Air mineral pon takde..

Dok beli botol 500ml la.. 1 liter la.. bek beli botol besar terus. senang.ko refill botol ko jek.. jimat sikit dari hari-hari ko nak beli air 1 liter tu


ada kittle untuk masak ayaq panas kot nak akan maggi tengah-tengah malam dengan peti ais kecik. Seterika tak dakkkkk yaa ! yang jangan bawak tudung yang sedang kedut. aku bawa shawl je semua.. blous pulak jenis memang kena gosok.. sekali seterika takdaq ! aku hentam pakai je baju tak gosok dengan shawl tak gosok. nasib baiklah shawl. aku rasa kalau bawal ni.. lagi aku stress.. takut tak jadi bila tak gosok..

betul ke sampai tak da seterika ni? kot-kot ada kat tingkat lain ke kan..memang takkk ada. TAPI kalau ko nak baju dan shawl ko bergosok.. ada servis untuk seterika ni. tapi sehelai RM1. SEHELAI RM1. ko rasaaa?? berbaloi tak ko upahh? baju ko ada berapa pulak.. shawl ko ada brapa pulak. kalau jenis tak boleh hidup dengan baju dan shawl yang tak bergsok.. silakan amek servis ni. kalau aku. tak pe. dari aku bayar orang servis gosok baju aku ni. bek aku bayar kopi ! kakaka ! so, ini lah pertama kali aku jalan jauh dengan baju dan shawl yang TAKKKK bergosok ! senang betoi la depa ni buat duit..

tu haa hasil shawl tak gosok.. memang jelas kelihatan bekas lipatan.. haha ! 
Toilet 
toilet hotel ni.. ade la paip tepi tu.. senang ko nak memerut... yang tak best nyaa.. bila mula-mula masuk.. salah kitorang la jugak.. tak check dulu paip air shower tu.. paip dia bocor sikit bila bukak air.. air tak laju.. air panas pon asek panas jek.. bila tengah hari rembang ko balik hotel nak mandi sebab panas.. memang lagi bertambah panas la... air tak nak sejuk. paling sejukkk dia bagi.. tahap suam jek.. tu salah kitorang la tak check masa mula-mula masuk. bila barang dah bukak semua.. dah malas nak tuka bilik... layankan je la..

Pandangan depan hotel 

Kiri hotel 

Kanan hotel



Nampak kan lorong tu ? tu la Malaysian Street ! Dekat sangat-sangat ! jalan depan sikit.. dah Benh Than Market tuh.. dekat jek. tak sampai 1km ponn ! 500 - 800 meter jek.. sebelum sampai Benh Than Market tuh.. boleh singgah makan dulu.. banyak restoran halal kat kiri dan kanan lorong ni. cuma biasa la.. harga mahal sikit. nak buat macam mana kan? terpaksa.

Ha.. lagi 1 hal nak pesan. ko tak yah berangan nak letak kad kat tempat kunci tu. dengan harapan bila ko balik shopping, bilik dah sejuk. jangan nak berangann ! sebabnyaa... dekat receptionist tu.. ada 1 plug. diorang yang control suis kat situ. bila nampak kita turun.. dia off. bila kita nak naik.. masa tunggu lift tu.. staff dia cepat-cepat pegi on suis tu.. so, ko jangan nak mimpi lepas keti ko dah basah, baju lenjun dengan peluh, penat jalan-jalan... masuk bilik dengan harapan bilik ko sejuk macam peti ais.. lupakan je la... haha !

Plug kat Vietnam ni jenis 2 kaki. so, silalah bawah travel adapter yea. boleh beli kat kedai MR.D.I.Y , Lazada pon ada. atas ko nak pilih murah ke mahal. Kalau macam aku yang duduk Langkawi ni.. kat Billion Langkawi Fair tu ada. kot la tak mau beli online kan.. aku nak beli hari tu.. Mie ingatkan aku, kitorang memang dah ada. Seli & Dayah bagi. hihi !

Kalau ditanya aku.. kalauuu nanti tetiba ada rezeki datang lagi Ho Chi Minh ni.. pastu kat mana nak duduk.. aku memang nak duduk hotel ni jek. lokasi memang strategik. Segala nya dekat. nak shopping, nak makan, nak amek teksi.. semua senang..

Tapi kalau ditanya aku.. kalau diberi pilihan, nak datang lagi tak Ho Chi Ming?
Jawabku tanpa ragu-ragu..

TAK NAK ! TAKMAU !


tapi kalau dah tertulis rezeki aku datang lagi.. yang tu tak dapat nak elak la.. aku cakap tadi kalau aku diberi pilihan... aku cakap macam ni bukan apa.. kot-kot tetiba aku pegi lagi . nanti korang cakap aku sembang muhunggg ! hahaha ! paham,,kan,, ayat aku tu??


kalau korang nak pegi.. bitau la aku. aku nak la kirim kopi, mask dengan suar gobos ! kahkah !

Lupa pulak nak habaq.. sepanjang kita duduk sini, pihak hotel akan pegang passport kita. Diorag amek masa kita check in. motip dia pegang passport kita tak dapat diketahui. sebab bila tanya. staff dia jawab benda tu kebiasaan untuk hotel-hotel disini. dan dia jamin tak hilang. nak tak nak TERPAKSA bagi.. risau jugak.. tapi kalau tak bagi.. nak tido mana pulakkan? redho ja la.. dalam hati dok doa banyak-banyak moga Allah pelihara kami dari benda yang tak baik.

Masa untuk pulang 
TQ Cat Hotel ! mihmih ! 
Waktu balik.. untuk kitorang ke airport.. kitorang naik teksi. nak cari teksi sendiri pon boleh.. nak hotel ni panggil kan pon boleh..dan opkos lah kalau hotel yang panggil harga macam mahal sikit. tapi terjamin la dari segi harga dan jarak. mesti la teksi tu nak jaga nama baik hotel tu jugakkan..Kalau kita cari sendiri maybe dapat murah.. tapi tak berapa nak pasti. mesti macam cuak jugak kot-kot dia bawak jalan jauh, lepas tu charge harga tinggi.. kan banyak kes macam tu kita dengar. kitrorang ni pikir langkah keselamatan dan.. malas nak pegi cari teksi dah sebenarnyaa ! tapikk... teksi vinasun tu ade jek depan hotel tu dok parking ! hahaha ! ntah laaa.. sebab kitorang dah malas nak pikir dah kot. lagi 1 sebab dah habiskan duit yang mana ada.. hahaha !


Bye ! Cat Hotel !  =)

3 comments:

aRz MoHa said...

menarik...kalau ke sana boleh cuba hotel ni

cik hani said...

tak pernah ke sana..
anyway.. hotel tu cantek jugak..

Cik Yanie said...

Nice info.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...