expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

03 January 2016

1st Day Sekolah

Pagi- pagi, tengah dok siap-siapkan apa yang patut, dengar budak menangis..

"Ibu... ibu.. nak balik ! Ibuuuuu !! "

Teringat aku budak pompuan yang selalu tegor aku kat rumah ni. Pagi-pagi dah nangis.. apa la yang tak kena tu..

Lepas tu dengar lagi.. suara lain pulak. Dah kenapa budak menangis pagi-pagi ni? Dengan bunyi moto dan kereta bersilih ganti...

Laaaaaaaaaaaaa !!!

Baru aku teringat! Sesi persekolahan dah mulaaa ! Aku kan dok Langkawi. Kedah Ahad bukan public holiday. Jadinya, hari nilah hari pertama sekolah..

Selang sebuah rumah.. ada tadika kat rumah aku ni. Baru bukak. Kiranya ni sesi pertama la tadika ni. Aku buat status kat fb cakap taska. Salah-salah. Bukan taska. Ni tadika. Memang ada la budak nangis-nangis jerit macam tu. Aku ingatkan zaman sekarang ni dah tak de budak nangis g sekolah ! Hahaha! Bukan apa.. dok nampak budak-budak zaman sekarang jenis berani. Bijak. Tak sangka hari pertama sekolah dah nangis. Maybe nangis sebab tempat baru kot. Yea la.. untuk orang yang tak de anak macam aku ni, aku ingat macam tu la. Nak-nak pulak bila tengok kat FB mak-mak dok update anak dia berani, cerdik.. majoriti la dok cerita macam tu. Mana laaa aku tau masih wujud lagi. Maybe friend list aku je anak dia jenis berani. Huahuahuaaa !

Teringat masa zaman aku masuk tadika. Aku memang suka pegi sekolah. Ingat lagi aku masuk tadika umur 5 tahun. Sebabnya? Sebab aku suka sekolah. Dok sebut hari-hari kat mak aku. Aku nak pegi sekolah. Hari pertama aku tak nangis pon. Cuma macam pelik bila pegi sekolah ada kawan-kawan yang nangis. Yang nangis tu pulak bukannya perempuan. Tali LELAKI ! kahkahkah ! Lawakk lawakk! Lepas tu aku tengok mak bapak dok intai kat tingkap tengok anak. Dah tengok mak bapak orang lain dok intai.. aku pon cari la mak bapak aku. Takde. Tapi tak nangis pon..

Bila darjah 1.. pon sama. Mak bapak lain datang kelas bayarkan yuran anak. Aku abah aku hantar jek. Lepas tu, pandai-pandai la aku masuk kelas sendiri. Yuran pon mak aku dah masukkan dalam sampul. Dia cakap.. sampul ni bagi cikgu. Ni yuran kakak. Hari pertama aku rasa macam zoo. Sebab mak bapak dok ada tepi tingkap tengok anak. Aku xde pon.. cari la jugak. Pastu dah tengok mak bapak orang len dok tunggu anak.. siap intai anak.. masa tu rasa..

"eh, abah aku tak sayang aku ka?"

Hahaha ! Darjah 1 dah reti tauu rasa macam tuu! Kebetulan aku sama kelas dengan anak kawan Abah. Kitorang rapat la jugak. Kawan abah tu aku panggil Pak Ngah. Aku nampak la sekejap Pak Ngah dok intai-intai. Lepas tu tak de dah. Abah aku?? Haraammm xde! Hahahahaha !

Bila balik sekolah, abah mai amek. Dalam kereta senyap ja.. lepas tu masa kat rumah makan nasi. Mak la cakap..

"Dalam kelas kakak dok depan eh? Tak duduk dekat Mira? ( mira tu anak pak ngah) Kakak rehat tadi makan apa? Abah kata kakak makan sampai belemoih. Duit sekolah tu jangan perhabis. Simpan sikit"

Aikk?? Tadi aku rasa aku tak nampak pon abah aku intai aku ka apa.. rupanyaaaa ! Kahkahkahkah ! Pandai abah aku jadi spy. Lepas tu aku terus behave. Takut kena intai dengan abah. Kahkahkah!

Berbalik kepada cerita nangis dihari pertama . Pengalaman aku la. Tadika 5 tahun, tadika 6 tahun.. (setakat sekarang aku ingat lagi la hari pertama aku) yang nangis tu majoriti lelaki. Tu pengalaman aku la.. pastu kan.. lelaki yang nangis tu.. bila dia dah lama kat sekolah.. budak laki yang dok nangis nak mak tu laaaaaa hat paling honaqqq sekali ! Tau honaq tu apa?? NAKAL. HAHAHAHAHA ! Kalau boleh diputarkan masa.. nak ja aku bahan balik budak laki spesis ni. dulu hari pertama nangis bagai nak rak macam dunia nak kiamat, Sekarang nakal macam setannn ! Kelakar... kelakar.. aku yang tengah taip ni boleh tersenyum teringat budak sekolah aku dulu. Kat mana pon tak tau. Jadi orang ke, jadi setan.. hahahaha!

Betul la alam persekolahan paling best. Dah tua bangka ni.. baru la rasa. Tak pikir apa pon zaman sekolah. Orang suruh study ja kot. Tu pon Kadang-kadang emo.
"Study ingat tak stress ke?"

Hahahaha ! Kalau nak banding stress study dengan stress masuk alam pekerjaaan... alam pekerjaaan lagi teruk kotttt! Haihhh ! Ada hati kata stress belajar. Kelakar jugak aku ni. Tak sedaq diri. Hahahahaha!

Tak lama lagi merasa la kott aku antar anak sekolah. Nak jadi macam abah. Intai anak, anak tak perasan. Tu cara abah ajar aku jadi berdikari. Adik beradik aku pon sama jugak. Abah buat macam tu jugak. Hari pertama sekolah, bayar yuran sendiri. Mak tolong letak dalam sampul je. Abah hantar, masuk kelas, bayar yuran, abah intai, balik rumah, kalau tak kena komplen.. kena bahann ! Hahaha !

Nahhh.. aku belanja gambar kelabu asap zaman kegemilangan aku masuk tadika. Hahaha !






Kepada rakan-rakan sekalian,

SELAMAT MENGHANTAR ANAK-ANAK KE SEKOLAH !

Aku nak bagi ucapan selamat bersekolah, aku rasa tak da budak sekolah nak baca blog aku ni. Hahaha !





Ok, daaaa! =)









--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

==================================================
VALENTINO DULL SATIN DWITONE inspiring BELLA AMMARA
==================================================

11 warna untuk dipilih.
BIDANG 60
Kain jenis valentino dull satin
Lembut dan flowy
Minimum pembelian 1meter

**Inspired BA jadi kain tidak 100% sama dengan Bella Ammara...mungkin dalam 5% perbezaan**

Harga : RM85 Sepasang (4 Meter)










2 hari ja lagi RM68 untuk sepasang kain Japanese cotton. (Np : RM85)

Ig : @cottonvarniella
Fb : cotton varniella
WeChat : Shela_abdrohman


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...